Fűszernövények erkélyre


Település:
Budapest, 9. kerület

Kategória:
Életmód, Élet

Létrehozva:
2020-03-03 12:54:18

Cikk írója:
Orbán Anita


Fűszernövények erkélyre

10 fűszernövény, aminek elég egy balkonláda - Így lesz buja a petrezselyem Fűszernövényeket a legkisebb erkélyen is termeszthetsz: hasznos, és még jól is mutat.

A kertészkedéshez nem szükséges nagy hely, egy buján zöldellő, mediterrán fűszerkert a legapróbb erkélyen is elfér. A termés pedig nemcsak a konyhában lesz értékes, de pazarul is fog mutatni.

Egy erkély vagy egy kis terasz is tökéletesen alkalmas a növénytermesztéshez, a parányi helyeken akár függőlegesen is kialakítható a mini kert, és már néhány balkonládával garantált a siker. De nemcsak virágokat érdemes ültetni.

Zöldellő fűszerkert az erkélyen

A gyönyörűen zöldellő fűszeres sarok legfőbb titka, hogy a növényeket tudatosan választod meg: vedd figyelembe az erkély adottságait és a fűszernövények igényeit is! A gondoskodásért cserébe egészen őszig élvezheted a friss zöldfűszerek illatát és ízét.

-A petrezselyem kedvelt a kezdő kertészek körében, hiszen a szívósabb növények közé tartozik. Árnyékos helyen is elél, de nedves talajt igényel.

-A bazsalikom nem túl mélyre vetve gyorsan kinő a földből. Igazi mediterrán klímát igényel, kedveli a napfényt. Fontos, hogy naponta öntözd, de ne áztasd el!

-A rozmaring szintén napfényimádó, ezért a legjobb helye a déli fekvésű erkélyeken van. A szárazságot eltűri, a tocsogó talajban nem érzi jól magát.

-A metélőhagyma picit lassabban kel ki, az erkélyen a félárnyékos helyet kedveli. Évelőként a telet is túléli világos, nem túl meleg helyen.

-A kerti zsázsa saláták finom és egészséges alapanyaga. Gyorsan megnő. A fényt és a meleget kedveli. Ha teheted, alulról öntözd!

-A kapor szívós, jól bírja a kánikulát és a hűvösebb időt is, de virágzáskor megnő a fény- és vízigénye.

-A kakukkfű napimádó, a legjobb, ha a talaja nedves, de jó vízáteresztő - pici homokot is keverhetsz a földjéhez ültetés előtt.

-A menta árnyékosabb párkányon vagy erkélyen is jól érzi magát. Nedves talajt igényel. Évelő, de, ha kiültetnéd a kertbe, figyelj arra, hogy hajlamos terjeszkedni, és elnyomni más növényeket.

-A borsikafű kevésbé ismert, de hasznos fűszernövény, diétáknál a bors pótlására is használják. Fényes helyen érzi jól magát, nem nagy vízigényű.

-A zamatos turbolya édeskés, ánizsra emlékeztető illata miatt kedvelt. Félárnyékos helyen, minél nedvesebb talajban érzi jól magát.