A cékla, mint vitaminbomba


Település:
Budapest, 3. kerület

Kategória:
Egészség, Megelőzés

Létrehozva:
2020-03-03 07:22:47

Cikk írója:
3 Kerület


A cékla, mint vitaminbomba

A cékla az egyik legértékesebb alapanyagunk ősszel és télen, fontos szerepe van a betegségek megelőzésében, feltölti a szervezetet vitaminnal.

v

A céklát céklarépának, ritkábban vörösrépának is szokták nevezni, a disznóparajfélék családjába tartozó salátanövény, közeli rokona a mángold. A céklát nagyon régóta használják, nemcsak mint konyhai alapanyagot, hanem gyógynövényt is. Európával a rómaiak ismertették meg.

Élettani hatása

A cékla vitamin- és ásványianyag-tartalma magas, főként káliumban gazdag, melynek köszönhetően vizelethajtó hatású, de A-, B- és C-vitamin-tartalma is kiemelkedő, melynek köszönhetően fontos antioxidáns-forrás. B9-vitamin-tartalma miatt jelentős a vérképző szerepe. Segít szervezetünk savbázis egyensúlyának helyreállításában, és a máj működését is támogatja. Kutatások szerint a rákos sejtek szaporodását is gátolja, és a daganatos betegségek kezelésében, megelőzésében is fontos a szerepe. Alacsony kalória- és szénhidráttartalma miatt diétázóknak ajánlott.

A színek hatása

A vörös szín stimulálja az idegrendszert, javítja a keringést, biztonságérzetet ad, maga az élet színe. A vörös színű ételek fogyasztása segíthet energiaszintünk helyreállításában. Kifejezetten ajánlott alacsony vérnyomás és energiaszint, valamint vérszegénység esetén.

Felhasználása

A cékla felhasználása igen változatos. Hazánkban egyik leggyakoribb elkészítési módja az ecetes-köményes céklasavanyúság, de emellett főzhetünk belőle leveseket, párolva adhatjuk húsok, halak mellé, de grillezve is igen ízletes. A sütőben sült, sós cékla csipsz pedig igazán egészséges és ízletes nassolnivaló. Mivel íze kissé édeskés, így süteményekhez is jól illik.

Nyersen is fogyaszthatjuk, például salátákhoz adva, de frissen préselt leve is egészséges, energetizáló ital a nap bármely szakában.

Forrás:Házi Patika