Település:
Budapest, 3. kerület

Kategória:
Receptek, Desszert receptek

Létrehozva:
2020-02-22 14:35:40

Cikk írója:
3 Kerület


Kalács

Én így sütöm a kalácsot

Hozzávalók:3dl tej,2,5evőkanál cukor,1 cs.vaníliás cukor,1,4dkg friss élesztő,1 tojás sárgája,csipet só,1 jó teáskanál kakaópor,2 csapott teáskanál margarin és annyi finomliszt amennyit a tészta megkíván(nem mértem,de kb 40 -45dkg)+1 csapott teáskanál porcukor,zsiradék a forma kikenéséhez,1 tojás sárgája pici tejjel a tészta lekenéséhez.

Elkészítés:

A tejben feloldjuk a cukrot és a vaníliás cukrot.Meglangyosítjuk.Kiveszünk belőle 1 dl,amibe az élesztőt megfuttatjuk.Kb 30 dkg átszitált lisztet tálba öntünk.Ha az élesztő felfutott a liszt közepébe öntjük,beletesszük a tojás sárgát.A maradék tejbe tesszük a csipet sót,hozzáöntjük a liszthez,és elkezdjük dagasztani.A masszát megfelezzük.A világoshoz teszünk még annyi lisztet,hogy kalács sűrűségű legyen.1 csapott teáskanál zsiradékkal jól kidagasztjuk.Ugyanígy járunk el a másik adag tésztával,de ehhez még hozzátesszük a kakaóport és a porcukrot.1 órát kelesztjük a tésztákat,majd sütőforma szélességűre kinyújtjuk mindkettőt.Egymásra helyezzük,és nyújtunk még rajta,hogy egymáshoz tapadjanak.Felcsavarjuk mindkét vége felől,megfelezzük,összetekerjük,és a zsiradékkal kikent formába tesszük(én püspökkenyér formába tettem)Letakarva még kelesztjük 1 órát.A tejes tojássárgával lekenjük,és 200 C-fokon sütőben sütjük kb.10 percig,majd a hőfokot mérsékeljük 170C-ra és pirosra sütjük.

Forrás Lajosné Nusi Varjú